Bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.
Zoekenmenu

FBK Sportmedisch Symposium

Datum:

Woensdag 5 juni 2019

Locatie:

Fanny Blankers-Koen Stadion

Tijd:

15.00 - 19.30 uur

Kosten:

€ 75,00 
voltijd studenten € 25,00

Doelgroepen:

(sport)fysio's, huisartsen, sportartsen en sportmasseurs

Toelichting

Als fysiotherapeut of arts die met sporters werkt zult u regelmatig patiënten met hamstringblessures zien. Deze veel voorkomende sportblessure zullen wij op 5 juni 2019 tijdens het 9de FBK Sportmedisch Symposium van A tot Z behandelen. Naast de hamstring zullen we aandacht besteden aan 2 onderwerpen die voor het herstel van een sporter essentieel zijn: voeding en psychologie. 
- De aanvullende diagnostiek van spierblessures in het algemeen en van hamstringblessures in het bijzonder zal door Rosalie Derks, radiologe van ZGT besproken worden. Hierbij zullen de pearls en de pitfalls van het echografische onderzoek en van de MRI de revue passeren.
- Guus Reurink is sportarts in Amsterdam en is gepromoveerd op de behandeling van acute hamstringblessures. Hij zal ons een overzicht geven over de state of the art behandeling van acute hamstringblessures. 
- Ralph Speerstra, sportfysiotherapeut zal een presentatie houden over de fysiotherapeutische behandeling van en return to play na hamstringblessures.
- Proximale hamstringletsels kunnen een reden zijn voor een operatieve behandeling. Snelle en adequate diagnostiek verhoogt de kans op een succesvol herstel van dit letsel. Het herkennen van red flags, de indicatie voor aanvullende diagnostiek, de operatie en het hersteltraject zal door Wouter ten Cate, trauma- en sportchirurg van ZGT besproken worden
- Dat de voedingstatus van de sporter van belang is bij blessureherstel is duidelijk. Maar welke adviezen over voeding kunnen wij als behandelaars de geblesseerde sporter meegeven om de kans op een snel en goed herstel zo groot mogelijk te maken? Titia van der Stelt, bewegingswetenschapper en diëtiste, is voedingsdeskundige van Team Sunweb, de professionele wielerploeg van o.a. Tom Dumoulin. Zij vertelt ons alles over dit onderwerp.
- Een blessure en het daaraan vast gekoppelde hersteltraject kunnen ook van grote invloed zijn op de mentale situatie van onze patiënt. De negatieve mentale veranderingen kunnen daarna weer van invloed zijn op het fysieke hersteltraject. Hoe herkennen wij als behandelaars een afwijkende psychische reactie en wat kunnen wij als behandelaar doen om ook de mentale kant van het hersteltraject zo optimaal mogelijk te begeleiden. Afke van de Wouw, sportpsycholoog en bewegingswetenschapper vertelt ons alles hierover. 

Ook dit jaar kan aan het einde van het programma gekozen worden tussen het volgen van een clinic door een atleet die meedoet aan de FBK games of een netwerkborrel. De atlete die dit jaar de clinic verzorgt is Jamile Sara Samuel (Amsterdam, 24 april 1992). Haar specialisatie ligt op de sprintafstanden. Zij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en bereikte bij die gelegenheid eenmaal de finale op de 4 x 100 m estafette. Op dit onderdeel veroverde zij in 2016 op de Europese kampioenschappen in Amsterdam de gouden medaille in de nationale recordtijd van 42,04 s.

Wij hopen u woensdag 5 juni te mogen begroeten.

Met sportieve groet, 

Jan Kootstra en Wouter ten Cate
trauma- en sportchirurgie ZGT 

                                                                                                        

Programma 

15.00 uur

Inloop

15.30 uur

Start programma: opening door Hans Kloosterman, directeur FBK en middagvoorzitter Jan Kootstra, traumachirurg ZGT

15.40 uur

Beeldvorming bij spierblessures met de nadruk op hamstringblessures  
Rosalie Derks, radioloog ZGT

16.10 uur

Acute hamstringblessures
Guus Reurink, sportarts

16.40 uur

RTP (Return To Play) na hamstringblessures
Ralph Speerstra, sportfysiotherapeut

17.10 uur

Soep en broodjes

17.40 uur

Operatieve behandeling van proximale hamstringavulsie en chronische blessures
Wouter ten Cate, traumachirurg ZGT

18.10 uur

De rol van voeding bij het ontstaan van sportblessures en tijdens het revalidatietraject
Titia van der Stelt, MSC sportdiëtist Team Sunweb

18.40 uur

De rol van psychologie bij revalidatie / FT / RTP
Afke van de Wouw, sportpsycholoog en bewegingswetenschapper

19.10 uur

Topsport Overijssel
Arthur Bennink, voorzitter Topsport Overijssel

19.25 uur

Afsluiting met kort praatje van Jamile Samuel

19.30 uur

Clinic met Jamile Samuel of networkborrel

Algemene informatie


Plaats:
Fanny Blankers-Koen Stadion
Kuipersdijk 46
7552 BJ Hengelo

Kosten:
Het cursusgeld bedraagt € 75,00. Voltijd studenten betalen € 25,00.  Inbegrepen zijn de kosten voor de koffie/thee en broodjes. Bij annulering tot 4 weken voor de cursus bent u € 15,00 administratiekosten verschuldigd, daarna bent u het volledige cursusgeld verschuldigd. Annulering geschiedt uitsluitend schriftelijk. Zie onze Algemene Voorwaarden  

Accreditatie:
In aanvraag voor sportartsen bij VSG.
Geaccrediteerd: KNGF kwaliteitsdeel, algemeen fysiotherapeut, sportfysiotherapeut 4 punten, Keurmerk 4 punten, NGS (sport- en sportzorgmasseur) 3 punten.

Aanmelden:
Via de knop aanmelden. U ontvangt de bevestiging en de factuur per mail.

Secretariaat:
Het secretariaat van de Dr. G.J. van Hoytema Stichting is gevestigd op het terrein van de Universiteit Twente in gebouw ‘de Vrijhof’ kamer 525.
Tel: 053-4892409
e-mail: hoytema@misc.utwente.nl

Dr G.J. van Hoytema Stichting
Universiteit Twente
De Vrijhof (gebouw 47),
kamer 525 en 527

De Veldmaat 5
7522 NM Enschede

Tel.: 053-4892409
E-mail: hoytema@misc.utwente.nl