Bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.
Zoekenmenu

Transfertechnieken

Deze cursus is volgeboekt

Datum:

Zaterdag 21 januari 2023

Locatie:

De Twentse Zorgcentra voor verstandelijk gehandicapten
Locatie 'Het Bouwhuis'
Welnaweg 100
7524 AK  ENSCHEDETijd:

10.00 - 16.00 uur.Kosten:

€ 425,00

Toelichting


Wanneer mensen met een lichamelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan is het van belang dat het tandheelkundige team op de hoogte is van de verschillende soorten lichamelijke beperkingen en de gevolgen die dit heeft voor de behandeling in een tandarts- of mondhygiënistenpraktijk. 

Tijdens deze cursus zal door een revalidatiearts, een fysiotherapeut en een ergotherapeut onder andere ingegaan worden op de algemene principes van de revalidatiegeneeskunde, parese, spasticiteit, de sensomotoriek van het mondgebied en mondverzorging en preventie.

In het middagdeel wordt ingegaan hoe om te gaan met de fysieke belasting. Aan de orde komen ergonomische principes, transfertechnieken, hulpmiddelen en de benaderingswijze van de cliënt vanuit de haptonomie.

Er is sprake van een theoretisch en nadrukkelijk ook een praktisch deel.

De cursus is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten en vormt een verplicht onderdeel van de opleiding tot 'Tandarts Gehandicaptenzorg en Geriatrie'.

Programma

10.00 uur

Ontvangst en koffie10.30 uur

Opening door Meike van der Drift, tandarts gehandicaptenzorg10.40 uur

Bewegingssturing bij neurologische aandoeningen
Marc Nederhand, revalidatiearts11.30 uur

Pauze11.45 uur

Bewegingssturing bij neurologische aandoeningen, vervolg
Marc Nederhand, revalidatiearts12.30 uur

Lunch13.30 uur

Verplaatsingstechnieken / transfers (theorie)
Suzan Kalter - Schoof geboren Hollmann, fysiotherapeut
Demi Eenkhoorn, ergotherapeut14.15 uur

Verplaatsingstechnieken / transfers (praktijk)
Suzan Kalter - Schoof geboren Hollmann, fysiotherapeut
Demi Eenkhoorn, ergotherapeut15.30 uur

Evaluatie en afsluiting16.00 uur

Einde


Sprekers

Marc Nederhand
Revalidatiearts, opleider en wetenschappelijk medewerker bij Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Houdt zich bezig met kinderrevalidatie, neurorevalidatie en bewegingsanalyse. Geeft landelijk onderwijs in het scholingsprogramma van de Vereniging voor Revalidatiegeneeskunde (VRA) over deze onderwerpen.

Suzan Kalter - Schoof geboren Hollmann
Suzan is werkzaam als fysiotherapeut bij de Twentse Zorgcentra. Hier werkt zij met cliënten en medewerkers, die door lichamelijke klachten beperkingen ervaren tijdens hun dagelijkse activiteiten. Deze kunnen o.a. zijn ontstaan door fysieke belasting. Door middel van therapie en advies geeft zij inzicht in hoe men tijdens het werk fysieke belasting zo veel mogelijk kan voorkomen. Zij doet dit vaak in samenwerking met een ergotherapeut.

Demi Eenkhoorn
Demi is sinds 2018 werkzaam bij De Twentse Zorgcentra. In haar werk krijgt zij vaak te maken met vragen rondom fysieke belasting bij medewerkers in de zorg en ook bij cliënten tijdens hun dagelijkse handelingen. Bij dit soort vragen kijkt ze vanuit de ergotherapie mee met de werkzaamheden en geeft zij adviezen en scholingen over het ergonomisch verantwoord werken in de zorg om fysieke belasting zo veel mogelijk te voorkomen. Dit doet zij vaak in nauwe samenwerking met een fysiotherapeut.

Algemene informatie


Plaats:
De Twentse Zorgcentra voor verstandelijk gehandicapten
Locatie 'Het Bouwhuis'
Welnaweg 100
7524 AK  ENSCHEDE

Kosten:
Het cursusgeld bedraagt € 425,00. Inbegrepen zijn de kosten voor de koffie/thee en een lunch. Bij annulering tot 6 weken voor de cursus bent u € 45,00 administratiekosten verschuldigd, daarna bent u het volledige cursusgeld verschuldigd. Annulering geschiedt uitsluitend schriftelijk. Zie onze Algemene Voorwaarden

Accreditatie:
4,5 KRT-punten, ID nummer 494865

Aanmelden:
Via de knop aanmelden. U ontvangt de bevestiging en de factuur per mail.

Secretariaat:
Het secretariaat van de Dr. G.J. van Hoytema Stichting is gevestigd op het terrein van de Universiteit Twente in gebouw ‘de Vrijhof’ kamer 553.
Tel: 053-4892409
e-mail: hoytema@utwente.nl

Dr G.J. van Hoytema Stichting
Universiteit Twente
De Vrijhof (gebouw 47),
kamer 525 en 527

De Veldmaat 5
7522 NM Enschede

Tel.: 053-4892409
E-mail: hoytema@misc.utwente.nl