Bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.
Zoekenmenu
7 juni 2023

Op vrijdag 16 juni 2023 is het congres Paro Medisch: De relatie tussen parodontitus en de algemene gezondheid voor tandartsen en mondhygienisten in het Beatrix Theater in Utrecht. Je kunt je aanmelden. Graag stellen wij de aankomende tijd de sprekers voor. Vandaag, Prof. Dr. Ubele van der Velden.

Ubele van der Velden behaalde zijn tandartsdiploma in 1971 aan de Universiteit van Amsterdam, waaraan hij sinds die tijd verbonden is geweest. Hij promoveerde in 1981 op een proefschrift getiteld “Periodontal probing – clinical and histological investigations”. Zijn verdere onderzoek is in belangrijke mate gericht om er achter te komen waarom sommige mensen een dermate ernstige parodontitis krijgen dat zij daardoor hun tanden verliezen. Hij is (co-)auteur van meer dan 250 wetenschappelijke publicaties en werd in 1992 benoemd tot hoogleraar in de klinische parodontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij is nog steeds betrokken bij de opleiding tot parodontoloog aan de ACTA. 

Prof. Dr. Ubele van der Velden vertelt over Parodontitis en Voeding: een groen verhaal

Gedurende de laatste jaren heeft het onderzoek naar de etiologie van parodontale aandoeningen steeds duidelijker gemaakt dat de balans die bestaat tussen de gastheer en de samenstelling van het orale microbioom essentieel is maar dat deze balans moeilijk te handhaven is. Dit betekent dat gingivitis en parodontitis het resultaat zijn van onevenwichtige afweerreactie van de gastheer tegen een georganiseerde dysbiotische biofilm. Er is nu toegenomen informatie dat leefstijlfactoren een belangrijke rol spelen bij het bewaren van dit evenwicht. Naast stress, fysieke inspanning en roken blijkt de voeding ook een belangrijke bijdrage te leveren. Het dieet van een persoon kan zowel meer pro-inflammatoir als meer anti-inflammatoir zijn. In deze voordracht zult u worden geïnformeerd over het relatieve belang van de vele verschillende onderdelen van de voeding en diëten die bij het voorkomen en behandelen van parodontale aandoeningen een rol kunnen spelen.

Benieuwd naar zijn verhaal? Inschijven en meer informatie www.paromedisch.nl

Tags:  cursusaanbod

Dr G.J. van Hoytema Stichting
Universiteit Twente
De Vrijhof (gebouw 47),
kamer 525 en 527

De Veldmaat 5
7522 NM Enschede

Tel.: 053-4892409
E-mail: hoytema@misc.utwente.nl