Bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.
Zoekenmenu
17 en 18 november 2023

De totale endodontische behandeling - Tweedaagse cursus  

Locatie:

Landgoed De Wilmersberg, De Lutte

Datum:

17 en 18 november 2023

Tijd:

09.00 – 17.00 uur (2 dagen)

Kosten:

€ 1.575,00 incl. logies, ontbijt, lunch en diner

Aantal cursisten:

24 

Toelichting

De laatste jaren zijn er in de endodontie veel nieuwe producten op de markt gebracht. Nieuwe nikkel-titanium (NiTi) roterende instrumenten, nieuwe vultechnieken en nieuwe inzichten vanuit de industrie. In de praktijk is het dan moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.

In de tweedaagse cursus willen wij aandacht besteden aan bekende problemen die ons hoofdbrekens blijven bezorgen maar vooral zullen wij aandacht besteden aan alle nieuwe dingen die de endodontische behandeling kunnen ondersteunen, vergemakkelijken, maar soms ook nieuwe problemen kunnen introduceren. Zo heeft kanaalpreparatie met roterende NiTi een hoge vlucht genomen. Het gebruik van de NiTi instrumenten lijkt te resulteren in snellere kanaalpreparaties en volgens sommige onderzoeken in “schonere” kanalen. Daartegenover staan nadelen als breuk van instrumenten en de kans op het optreden van kanaalwandafwijkingen. Mede door de populariteit van de NiTi-instrumenten groeide de interesse in de warme vultechnieken. Door de preparatievorm leken deze technieken bijzonder geschikt om de kanalen snel en efficiënt te vullen. En ook hier werd ons tijdswinst en een beter eindresultaat beloofd.

Hoe zit dat nu met al die nieuwe preparatie-, reinigings- en vulmethoden? Hoe zit het met alle nieuwe apparatuur waaronder de nieuwe vijfde generatie elektronische lengtebepalers?

Zijn er nieuwe manieren om de onverwachte problemen, zoals afgebroken instrumenten of perforatie, tijdens de wortelkanaalbehandeling efficiënt te lijf te gaan? Wat is het voordeel van het gebruik van EDTA?

In het praktische deel van de cursus zult u uitgebreid kunnen oefenen met verschillende roterende systemen en de verschillende warme vultechnieken (warme verticale condensatie, spuitbare Gutta Percha, Thermafil). Daarnaast zult u het opzoeken van verborgen kanalen, het verwijderen van vulmateriaal, het verwijderen van afgebroken instrumenten en het sluiten van een perforatie en een open apex met MTA kunnen oefenen met de nieuwste apparatuur.

Enkele reacties van deelnemers van eerdere edities van deze cursus:
- Veel geleerd, hele positieve ervaring.
- Een aanrader!
- De cursus is helemaal toegespitst op de algemene praktijk met zijn (on)mogelijkheden. Bedankt!
- Hele toegankelijke docenten, die goed op elkaar waren ingespeeld.
- Hele mooie locatie met heerlijk eten en een hele fijne kamer.
- Het was weer hartstikke leuk, elke 5 jaar vaste prik voor nieuwe inzichten en gezelligheid

Docenten: Joerd van der Meer is werkzaam als onderzoeker bij het UMCG in Groningen  en heeft tevens een verwijspraktijk Endodontologie en mevrouw Machteld Siers, heeft een verwijspraktijk Endodontologie en is werkzaam bij het UMC St Radboud.

                                                              

Algemene informatie


Plaats
Landgoed De Wilmersberg, De Lutte 

Kosten
Het cursusgeld bedraagt: € 1.575,00 incl. logies, ontbijt, lunch en diner.
Bij annulering tot drie maanden voor de cursusdatum bent u € 45,00 verschuldigd, bij annulering tot zes weken voorafgaande aan de cursus € 500,00 en daarna het volledige cursusbedrag.  
Annulering geschiedt uitsluitend schriftelijk. Bij verhindering kan een collega in uw plaats deelnemen.

Accreditatie
Elke deelnemer ontvangt na afloop van de cursus het bijbehorende certificaat. 

KRT-punten
Deze cursus levert u 13 KRT-punten op, ID nummer 446607. Uw deelname wordt doorgegeven aan het Kwaliteitsregister Tandartsen via PE-online.

Secretariaat
Het secretariaat van de Dr G.J. van Hoytema Stichting is gevestigd op het terrein van de Universiteit Twente, gebouw ‘De Vrijhof’, kamer 553.
Telefoon: 053 – 489 24 09.

Aanmelden
Via de aanmeldknop. U ontvangt per mail een bevestiging en factuur.

Dr G.J. van Hoytema Stichting
Universiteit Twente
De Vrijhof (gebouw 47),
kamer 525 en 527

De Veldmaat 5
7522 NM Enschede

Tel.: 053-4892409
E-mail: hoytema@misc.utwente.nl