16 september 2019

Masterclass FPZ in de digitale revolutie

Maandag 16 september 2019

U-parkhotel

€ 395,00, deze nascholing valt onder StiPCO.

Aantal deelnemers:

maximaal 16

openbare en ziekenhuisapothekers, farmaceutisch consulenten

De apotheek in je hand: patiënten hebben steeds meer mogelijkheden om (farmaceutische) zorg via hun mobiele telefoon te regelen. Digitale zorg is zo langzamerhand overal. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie, wearables, apps en digitale therapeutics leveren zorgdata, die samengevoegd een veel exacter beeld van de patiënt en welzijn geven, dan we ooit hebben gezien. Het vertalen van dit beeld naar slimme zorgproducten leidt bijvoorbeeld tot virtuele persoonlijke assistenten, die de patiënt op een interactieve manier bijstaan via de mobiele telefoon.

Ook apothekers hebben steeds meer mogelijkheden om de continue stroom van patiëntendata in te zetten bij hun professie: het bevorderen van verantwoord medicijngebruik. Effectieve inzet van digitale zorgtoepassingen kan de farmaceutische professie versterken en de zorg persoonlijker in de huiskamer van de patiënt brengen. Daarmee komt tijd beschikbaar voor een beter geïnformeerd, persoonlijk gesprek in de apotheek en kan de apotheker zich profileren als professioneel menselijk en digitaal zorgverlener.

Hoe bereid je je als apotheker voor op deze toekomst die duidelijk aan het veranderen is?  Kansen genoeg, maar welke zijn precies voor jou van toepassing? Welke technologieën komen eraan? Welke worden al in andere sectoren of landen gebruikt? Hoe werken ze? Wat merk je er al van in de apotheek? Hoe kunnen digitale zorgoplossingen je kracht, als menselijke apotheker, versterken? Welke randvoorwaarden zijn essentieel voor implementatie? En niet te vergeten: welke ethische overwegingen zijn cruciaal voor het verankeren van de kernwaarden van de apotheker, ook in digitale zorgprocessen.

Dat zijn de hoofdthema’s van de Masterclass FPZ in de digitale revolutie. Theorie, praktijk, simulatie, scenario-denken en heel veel voorbeelden: dat is de bagage die je in deze Masterclass mee krijgt.

De Masterclass bestaat uit:

• 2 inleidende e-learningcursussen van ca 1,5 uur:
    • FPZ in de digitale revolutie - Waarom?
    • FPZ in de digitale revolutie - Hoe?
      Je krijgt ongeveer 3 weken voor de start van de Masterclass toegang tot deze cursussen. Volg de cursussen voor je naar de praktijkdag komt. De praktijkdag gaat verder op de inhoud van de e-learningcursussen.
  • De praktijkdag 'FPZ in de digitale revolutie - Wat?', in een groep van ca 16 apothekers
  • Het boek Pharmaceutical Care in Digital Revolution. Het boek krijg je na afloop van de praktijkdag.

Na het volgen van deze Masterclass kun je:

• beschrijven hoe en waarom digitale technologie het gezondheidszorg ecosysteem beïnvloedt
  • basis-principes van relevante digitale farmaceutische zorgtechnologie uitleggen en larderen met concrete praktijkvoorbeelden
  • illustreren welke dilemma's digitale zorgtechnologie in de huidige farmaceutische zorgverlening zou kunnen oplossen
  • benoemen wat de randvoorwaarden voor digitale farmaceutische zorg zijn
  • een consistent stappenplan voor implementatie van digitale zorgtoepassingen hanteren
  • definiëren welke parameters in teamtransformatie in de digitale revolutie essentieel zijn voor een succesvolle implementatie
  • benoemen hoe digitale farmaceutische zorgtechnologie de huidige en toekomstige professie van de apotheker kan versterken
  • jezelf positioneren als “geschoold in digitale farmaceutische zorg” en deze competentie ook actief naar buiten toe uit dragen

IVM heeft deze Masterclass ontwikkelt samen met pharmacare.ai, een digitale farmaceutische zorg start-up opgericht door apotheker Claudia Rijcken. Zij schreef, samen met een groep nationale en internationale farmaceutische en technologische zorgexperts, het boek Pharmaceutical Care in Digital Revolution. Het boek is  wereldwijd in maart 2019 bij Elsevier Science verschenen.

Ervaringen

Cursisten geven de Masterclass gemiddeld een 8,7.

Een paar reacties:

• "Michel van de Beek en Claudia Rijcken, bedankt voor een inspirerende dag. Ik ben nu nog meer overtuigd dat E-Health een belangrijke plek moet krijgen binnen de farmaceutische patiëntenzorg en het vak van apotheker. Leuk!"
  • "Een echt inspirerende masterclass!! Compliment!"
  • "Digitaal! E-Health! Claudia en Michel dank voor deze inspirerende dag! Digitale zorg is het heden en geeft veel mogelijkheden. Gracias."
  • "De Continue vertaalslag naar de praktijk. Hierdoor werd een groot containerbegrip als “e-Health” toepasbaar in de praktijk. Ook de workshop ‘get in the ring’ heeft hier sterk aan bij gedragen"

U-parkhotel op het terrein van de Universiteit Twente te Enschede.

Het cursusgeld bedraagt € 395,00. Inbegrepen zijn de kosten voor de koffie/thee en lunch, 2 e-learningen en het boek Pharmaceutical Care in Digital Revolution. Bij annulering tot 4 weken voor de cursus bent u € 45,00 administratiekosten verschuldigd, daarna bent u het volledige cursusgeld verschuldigd. Annulering geschiedt uitsluitend schriftelijk. Zie onze Algemene Voorwaarden.

KABIZ:  5,5 punten
KNMP:  5,5 punten
NVZA:  6 punten
StiPCO: 6,5 punten

Via de knop aanmelden. U ontvangt de bevestiging en inlogcodes voor de e-learning per mail via het IVM en de factuur per mail via de Van Hoytema Stichting.

Het secretariaat van de Dr. G.J. van Hoytema Stichting is gevestigd op het terrein van de Universiteit Twente in gebouw ‘Vrijhof’ kamer 525.
e-mail: hoytema@misc.utwente.nl