Bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.
Zoekenmenu
7 november 2023

Voeding en Mondgezondheid


Datum

7 november 2023

Locatie

Van der Valk Hotel Deventer

Tijd

19.00 - 22.00 uur
start dinerbuffet 18.00 uur

Doelgroepen

Tandartsen, mondhygienisten en preventie- en tandartsassistenten

Kosten

€ 235 voor tandartsen
€ 205 voor mondhygiënisten
€ 160 voor preventie- en tandartsassistenten


Toelichting

Voeding kan op vele manieren de mondgezondheid beïnvloeden. Tijdens deze cursusavond zal docent Louise Witteman jullie meenemen in de verschillende relaties tussen voeding en aandoeningen in de mond en zal zij de rol die voeding speelt bij de preventie en behandeling van problemen in de mond inzichtelijk maken en met name de rol van vitamines en mineralen hierbij. Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in het behoud van een gezonde mond.

Voeding is een instrument om de (mond)gezondheid te bevorderen, een middel waar alle medewerkers in de gezondheidszorg en ook de tandheelkunde gebruik van maken. Het is dan wel noodzakelijk om over enige voedingskennis te beschikken, want een advies voor een gezond gebit mag niet de algemene gezondheid schaden.

Voeding beïnvloedt de mondgezondheid op verschillende manieren. Direct en lokaal door inwerking van voedingsmiddelen of stoffen op gebitselementen, het slijmvlies en het speeksel. Of indirect en systemisch omdat bijvoorbeeld voedingsdeficiëntie  of hoge bloedglucosewaarden de immuniteit verlagen en via deze weg de mondgezondheid negatief beïnvloeden.

Het is van belang dat wanneer een patiënt in de praktijk komt vanwege problemen in de mond indien mogelijk de behandeling wordt ondersteund door voedingsadviezen.


Leerdoelen

  • Na het volgen van deze cursus weet je waar je op kan letten om te zorgen dat patiënten geen voedingsproblemen krijgen als gevolg van klachten aan mond en gebit.
  • Weten welke voedingsadviezen (bijv. bij diabetes), ziekten (zoals bij anorexia nervosa) en populaire diëten het risico op aandoeningen in de mond vergroten en hoe je dit kan voorkomen.
  • Weten welke voedingsadviezen je kan geven ter preventie van aandoeningen in de mond en ter ondersteuning van de behandeling.

Docent

Louise Witteman, dietist
Als diëtist heeft ze zich gespecialiseerd in de rol van voeding bij het behoud van de mondgezondheid. In 2004 heeft ze dit onderwerp opnieuw onder de aandacht gebracht en sindsdien heeft ze lesgegeven en geschreven over dit onderwerp. In 2014 publiceerde ze zelfs een boek hierover.   
                                                                          

Algemene informatie

Datum:
Dinsdag 07 november 2023

Plaats: 
Van der Valk Hotel Deventer
Birnieweg 4
7418 HH Deventer

Kosten:
Tandartsen € 235,00
Mondhygienisten € 205,00
Tandarts- en preventieassistenten € 160,00

Dit is inclusief dinerbuffet, koffie/thee en een drankje na afloop.
Bij annulering tot 4 weken voor de cursus bent u € 45,00 administratiekosten verschuldigd, daarna bent u het volledige cursusgeld verschuldigd. Annulering geschiedt uitsluitend schriftelijk. Zie onze Algemene Voorwaarden

Accreditatie
Wordt aangevraagd bij KRT en KRM

Aanmelden:
Via de knop aanmelden. Ongeveer 2 - 4  weken voor de cursusdag ontvangt u de definitieve bevestiging van deelname en de factuur per e-mail.

Secretariaat:
Het secretariaat van de Dr. G.J. van Hoytema Stichting is gevestigd op het terrein van de Universiteit Twente in gebouw ‘de Vrijhof’ kamer 553.
Tel: 053-4892409 - e-mail: hoytema@utwente.nl

Dr G.J. van Hoytema Stichting
Universiteit Twente
De Vrijhof (gebouw 47),
kamer 525 en 527

De Veldmaat 5
7522 NM Enschede

Tel.: 053-4892409
E-mail: hoytema@misc.utwente.nl